Auteur archieven: duurzaamheeten

Heel Heeten aan de Kip?

In het kader van het GFTok project van Duurzaam Heeten werden vandaag zo’n 70 kippen overhandigd aan 23 nieuwe eigenaren.

Deze vriendelijke dieren zijn goede afvalverwerkers. Daarnaast brengen ze de natuur dichterbij, een groot deel van het jaar heb je verse eieren en de mest vermengd met tuinafval wordt goede compost voor de tuin.


De Stentor 4 april 2014

20140404-195654.jpg


Buurkracht: samen met je buren energie besparen

Netbeheerder Enexis is een initiatief gestart om mensen te motiveren samen met hun buren energie te besparen: buurkracht. Veel mensen kijken namelijk op tegen het organiseren van (grotere) energiebesparende klussen. Samen met de mensen om je heen dat regelen scheelt tijd, en kan ook kostenvoordelen opleveren.

 

Buurkracht is bedoeld om mensen bij te staan in dit regelproces.

Van de site: “Enexis brengt stroom en gas bij de mensen thuis. Dat doen we door een ondergronds netwerk van kabels en leidingen. Als netbeheerder vinden we energiebesparing belangrijk. Vanwege onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en omdat energiebesparing bijdraagt aan een evenwichtig gebruik van onze netten. Met Buurkracht willen we laten zien dat een doorbraak in energiebesparing mogelijk is.”

Volgens Enexis is het initiatief niet commercieel. Het bedrijf is eigendom van provincies en gemeentes in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland.


Op de website van Buurkracht vind je meer informatie.


Wat zijn winddelen?

Een windmolen wordt gesplitst in duizenden ‘stukjes’, genaamd Winddelen. Ieder Winddeel heeft een verwachte gemiddelde productie van 500 kilowattuur (kWh) per jaar. Geïnteresseerden kunnen één of meerdere Winddelen kopen met een maximum van 85% hun eigen verbruik. De opgewekte elektriciteit wordt gedurende minimaal 15,5 jaar naar rato van het aantal Winddelen verdeeld onder de eigenaren. Deze stroom wordt thuis afgeleverd. Eigenaren hebben hierdoor gedurende de levensduur van hun molen prijszekerheid voor de door hen geproduceerde stroom. Daarnaast is de stroom gegarandeerd 100% duurzaam uit eigen molen. Bekijk hieronder een filmpje voor een heldere uitleg.

Wist je trouwens dat je als Heetenaar in aanmerking komt voor subsidie op winddelen?

Nog meer info vind je op de site van de windcentrale


Kevertje, Kippen en GFT afval

In Heeten kunnen we vanaf nu gratis GFT afval verwerken.

Ieder huishouden kan max 3 kippen krijgen. Zie de folder in het kevertje van vrijdag 29 november.
Klik hier of op de afbeelding voor meer info.

besteljemij

 

Hieronder de vooraankondiging die we hebben gebruikt.

gftkippen600